Najlepsze restauracje w Bieszczadach.

W wiejskiej kuchni kresowej dominują potrawy gotowane, jarskie, oparte na kapuście, fasoli, grochu i ziemniakach. Stanowią one menu dnia codziennego. Pożywne, zawiesiste barszcze, pierogi, kołduny, kartacze (cepeliny), placki ziemniaczane, pyzy, kiszki – to tylko wybrane pozycje z całej listy pysznych kresowych dań

Myczkowianka to pięknie zlokalizowany lokal tuż obok Zalewu Myczkowieckiego i zapory wodnej. Miejsce, które powstało z pasji motocykli i ludzi. Znajdziesz tu zawsze pomoc oraz dach nad głową i najesz się do syta a przy kuflu piwka przegadasz cała noc. Restauracja serwuje pyszne domowe obiady przyrządzane na tradycyjnej kuchni węglowej. Można zjeść tam ryby, zupy, dania jarskie, mięsne czy pizzę.

W menu obok tradycyjnych dań domowych można znaleźć oryginalne dania dawnych mieszkańców tych ziem czyli Bojków i Łemków. Lokal uznawany za jeden z najlepszych oferuje zakąski, a w nich między innymi smalec na boczku z pieczywem i ogórkiem, proziaki, deskę bieszczadzkich serów. Zupy - czosnkową, żur w chlebku z jajkiem i kiełbasą czy rosół z makaronem. Dania główne - placki zakapiora, naleśniki, pierogi oraz fuczki.

To lokal, który znany jest przede wszystkim osobom, które postanowiły wybrać się na Połoninę Wetlińską oraz Caryńską. Bez wątpienia jest to najładniej położony obiekt gastronomiczny w samym sercu Bieszczadów. Restauracja doskonale łączy pyszne jedzenie z niepowtarzalnym bieszczadzkim klimatem. Zjemy tam placka po bieszczadzku, pierogi, naleśniki, pstrąga i różnorodne zupy.

Kotlet z jelenia, aromatyczna kiełbasa z dziczyzny i Proziak Burger z jeleniną to nasze popisowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. W naszym menu mamy również klasyki jakimi są sery owcze z żurawiną i proziaki z masłem i czosnkiem niedźwiedzim.

Niedźwiadek uznawany jest przez wielu za najlepszy lokal gastronomiczny w Ustrzykach Dolnych. Jak podkreślają właściciele obiektu, cenią sobie przede wszystkim tradycję, gdzie kuchnia tętni życiem, a menu zmienia się wraz z porami roku. Można tam zjeść między innymi placka po bieszczadzku, barszcz ukraiński, gołąbki po lwowsku, żurek z jajkiem i kiełbasą, pierogi ruskie, kotleta schabowego czy pstrąga.